Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zene, tánc képes leírás - Hungaricum.tlap.hu
részletek »

Zene, tánc - Hungaricum.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hungaricum.tlap.hu » Zene, tánc
Keresés
Találatok száma - 4 db
Bartók és a népzene

Bartók és a népzene

A századforduló domináns zenei célkitűzése a verbunkos muzsikában és a népdaloknak hitt, népies műdalokban gyökerező, sajátosan magyar zene létrehozása volt. A fiatal Bartók pályája szintén e magyaros műzene hatása alatt indult: ennek bizonysága, egyebek mellett, a kortársak által nagy lelkesedéssel fogadott Kossuth-szimfónia. Bartók azonban - Adyval egy időben - hamarosan felismerte, hogy a romantika világképe túlhaladott az új század küszöbén.

Magyar népi hangszerek

Magyar népi hangszerek

Kodály Zoltánt idézve: 'A magyar nem különösen hangszerkedvelő nép. A szegényebb nép is inkább muzsikáltat magának, mintsem maga kezével játszik. Ezért énekes népzenénk gazdagságához képest kevés a hangszeres zenénk. Mindazáltal a benne megőrzött ősi nyomok miatt a legnagyobb figyelemre méltó. A nép kezén találunk maga készítette hangszereket (doromb, kanásztülök, pásztorkürt, furulya, duda, citera vagy tambura, cimbalom, tekerő) és gyári hangszereket (hegedű, klarinét, cimbalom, szárnykürt, harmonika, szájharmonika).' A nép úgy a maga készítette hangszeren, mint a gyári hangszereken egyaránt játszik népzenét és műzenét. Másképp viszonyul az énekhez mint a hangszeres zenéhez. Míg az énekben legtöbben rész tvesznek, a hangszeres zenére nézve hallgató az egész nép. Az előadó zenész egyedül vagy kevesed magával áll szemben a hallgató tömeggel. A nép viszont erre a zenére járja a táncot és nagyon is megérzi, ha nem kedvére való módon játsszák.

Magyar népzene

Magyar népzene

Bartók és Kodály nyomán, a paraszttársadalomban beláthatatlan idő óta spontánul őrzött és fejlesztett írástalan zenét tekintjük népzenének. A hagyomány szerint élő nép mindennapi életében és szokásaiban a vokális (szöveges) zenének van fontosabb szerepe, szórakozásban és főleg táncban a hangszeres zenéé az elsőbbség.

Matyó néptánc Együttes

Matyó néptánc Együttes

A mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legrégebben működő amatőr művészeti csoportja, mely 1947-ben alakult. Fennállása óta - több, mint fél évszázada - gyűjti és színpadra alkalmazza a Matyóföld gazdag néphagyományait, táncait és színpompás népviseletét. Repertoárjában megtalálhatók az egész magyar nyelvterület jellegzetes folklórkincsét feldolgozó koreográfiák.

Tuti menü