Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Népművészet képes leírás - Hungaricum.tlap.hu
részletek »

Népművészet - Hungaricum.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hungaricum.tlap.hu » Népművészet
Keresés
Találatok száma - 7 db
A népi díszítőművészet történeti rétegei

A népi díszítőművészet történeti rétegei

Bár a magyar népi díszítőművészetnek alaposabban leginkább csak az utóbbi két évszázadát ismerjük, mégis meg lehet kísérelnünk, hogy annak történeti gyökereire is rámutassunk. Ezt azon az alapon tehetjük, hogy a népi díszítőművészet erősen konzervatív, és egy-egy elemet, formát hosszú évszázadokon keresztül megőrzött. Másrészt az ilyen jellegű vizsgálódást az is elősegíti, hogy az egyes nagy történeti, művészeti korszakok sok esetben áttételesen és évszázados késéssel érkeztek el a parasztsághoz.

AntikWeb.hu, antikvitás vadászterület.

AntikWeb.hu, antikvitás vadászterület.

AntikWeb.hu Régiségek Műtárgyak hirdetések! Antikweb.hu Töltsd fel az eladó régiségeid! Nemesfém. Kovácsoltvas bútor, Porcelán, Üveg, Kerámia Régi könyv, bélyeg. Numizmatika, Antik hangszer lámpa csillár. Régi bútorok. Fegyver, Szobor faragvány. Régi órák. Minden új regisztrálónak 1000Ft bónuszt irunk jóvá a számláján. Az összeg felhasználható hirdetések kiemeléséhez, vagy bannerek megjelenítéséhez.

Baranya Népművészete

Baranya Népművészete

A hímzés az alapanyagot, vásznat vagy bőrt díszítő eljárás, melynél tűvel fonalat, ritkábban fémszálat visznek az alapra. A hímzést a paraszti szóhasználat gyakran varrásnak nevezi és varrónak a művészi készségű hímzőt. A hímzés más díszítő eljárásokkal is társulhat: kiegészítheti a rátétet, vagy a szőtteshím. Vannak olyan átmeneti eljárások is, mint a szálbehúzás, mely tűvel készül, mint a hímzés, de a szálat a szövőszéken húzza be a vászon szálai közé készítője.

Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet

Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet

A szövetkezet célja - hogy az alapító okiratával egyezően - biztosítsa a régió tárgyi népművészeti hagyományainak megőrzését, dokumentálását és feldolgozását olyan formában, hogy ezáltal fennmaradjanak a sajátos, magas élőmunka tartamú, egyediséget és minőséget biztosító kézműves szakágak.

Kalocsa népművészete

Kalocsa népművészete

Az ismert, színes, naturális növényi motívumokat használó kalocsai népművészet alig száz éves múltra tekint vissza, de egyes elemei, a faragott bútor, a díszített cserépedények és a pingálás (falfestés) már korábban megjelentek. A kalocsai népművészet Kalocsán és a Kalocsától keletre fekvő, a várostól a 19. század legvégén elváló, katolikus lakosságú szállásokon (Homokmégy, Öregcsertő, Szakmár stb.) alakult ki a 19. század utolsó harmadában. A kezdetben csak néhány színt (fehér, fekete, piros, kék) használó színvilág a 20. század húszas éveiben vált sokszínűvé.

Tulipángyár, kalocsai mintás ruhák

Tulipángyár, kalocsai mintás ruhák

A Tulipángyár egy 100%-ban magyar tulajdonban lévő manufaktúra. Fő profilunk a kalocsai mintán alapuló ruházati termékek gyártása, nagy hangsúlyt fektetve a kézzel készített, hímzett darabokra. Meglévő minta és színválasztékunkat folyamatosan bővítjük a megrendelői igények, és divatirányzatok szerint, továbbá lehetőséget biztosítunk látogatóink számára, hogy egyedi elképzelésüket megvalósíthassák. A kalocsai stílus mára nem csupán design és stílusirányzat, hanem a hazai és nemzetközi divatvilág meghatározó motívuma. A megfelelő darab kiválóan kiegészíti bárki ruhatárát, ennek ellenére megőrzi egyediségét.

Viselettörténeti Múzeum

Viselettörténeti Múzeum

A múzeumban kerámia és porcelánfejű, kezű és lábú babákat textiltestek fogják össze. A történelmi Magyarország népviseleteit, iparos és polgáröltözeteit közel félezer baba prezentálja. Külön két vitrinbe került a mintegy 120 figurából álló erdélyi gyűjtemény. Az oldal bemutatja a múzeumot és Magyarország különböző néprajzi tájainak a jellemző népviseletét.

Tuti menü