Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nép mesterségek képes leírás - Hungaricum.tlap.hu
részletek »

Nép mesterségek - Hungaricum.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hungaricum.tlap.hu » Nép mesterségek
Keresés
Találatok száma - 4 db
A mezőtúri fazekasság a szellemi örökségben

A mezőtúri fazekasság a szellemi örökségben

Magyarország 2006-ban csatlakozott UNESCO programjához, amely az épített és természeti Világörökség mintájára, jegyzékben gyűjti össze a tagállamok szellemi kulturális értékeit. Magyarországról először a mohácsi busójárás és a Népművészet Mestere cím került fel a nemzeti listára. Mezőtúr, a Túri Fazekas Múzeum kezdeményezésére, 2009 elején kezdeményezte a mezőtúri fazekasság, mint komplex, megőrzendő érték jelölését a listára. szakértő zsűri 2009 végén döntött úgy, hogy - a kunsági birkaételek karcagi hagyományai és a kalocsai élő hagyományok mellett a mezőtúri fazekasság is méltó arra, hogy a magyar nemzeti lista része legyen.

Fafaragás Buzsákon

Fafaragás Buzsákon

A buzsáki férfiak egyik legfontosabb és sokáig fennmaradó foglalkozása a pásztorkodás volt. A faragás első felvirágzása a múlt század végére tehető, amikor a saját használati darabok mellett eladásra is készítettek kanászbotot, kürtöt, karcolt vagy faragott kobakot.

Kopjafák régen és ma

Kopjafák régen és ma

Kopja szavunk eredendően a honfoglaló magyarság egyik fő fegyverének, a lándzsaszerű, 2-2,5 m, sőt 3-4,5 m hosszú, Belső-Ázsiában használt, keményfából készült döfő fegyvernek a megnevezésére szolgált. A történelemből tudjuk, hogy nagy ütközetek után az elesett hősök sírhantjának fejéhez beszúrták a vitéz harci kopjáját. Ebből a szokásból vált nemzetünk szép ősi hagyományává a kopjafaállítás.

Tihanyi halászok

Tihanyi halászok

A tihanyi őshalászatról több helyen is olvashat oldalunkon. Ebben a videóban egz öreg halász mesél nekünk a témáról, akinek már a dédapja, sőt talán annak a dédapja is halász volt már. Bár manapság már modern halászati módszereket használnak a balatoni halászatban, évente egyszer a Tihanyi Gardafesztiválon újra és újra kivetik az öreg halászok hálójukat, hogy a kifogott gardákat a hagyományos módon, venyigére szúrva parázson megsüssék, persze csak azután, hogy a templomban megáldották őket az új borral együtt.

Tuti menü