Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hungaricum linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Hungaricum képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: hungaricum.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
12. Szolnoki Gulyásfesztivál

12. Szolnoki Gulyásfesztivál

A Szolnoki Gulyásfesztivál szervezői elhivatottak a magyar gulyásétel imázsának megőrzésében. Céljuk a gulyásfőzés bemutatása és tanítása belföldön és külföldön. Az elmúlt években közel 700 bográcsban rotyogott a gulyás, a rendezvénynek több tízezer látogatója volt.

A hungarikum borok ereje

A hungarikum borok ereje

Ahogy a világpiacon is felértékelődnek az egyes országok legjellegzetesebb, sehol másutt nem termő fajtái, úgy Magyarországon is egyre inkább beszédtémává válnak a hungarikum borok a világfajták ellenében. Legutóbb Ópusztaszeren volt hasonló jellegű bemutató, amellyel a rendezők a különleges hazai kincs fontosságára hívták fel a figyelmet. A Deluxe Magazin az őshonos és új telepítésű fajták világával kapcsolatban érdeklődött a szakmabelieknél.

A komondor - hungaricum

A komondor - hungaricum

A komondor egyik legősibb is és legjellegzetesebb kutyafajtánk. A népvándorlás idején kerülhetett a Kárpát-medencébe, mint a csordák, nyájak védelmezője és kísérője. Nyelvemlékeinkben is már századokkal ezelőtt felbukkan.

A kuvasz

A kuvasz

A kuvasz minden kétséget kizáróan az egyik legrégebbi magyar pásztorkutyafajta. A népvándorlás során került a Kárpát-medence területére, így hazánkban őshonosnak tekinthető. Kuvaszhoz hasonló méretű őrző kutyák az erázsiai pusztákon több színváltozatban is előfordultak, bár a legtöbb kutató a fehér színű változatot tekinti a legősibb formának.

A magyar konyha - hungaricum

A magyar konyha - hungaricum

A gasztronómia történetében először a Konyhamester vendégei szavazták meg, hogy mely ételek jellemzik legjobban a magyar konyhát. A 2002 tavaszán kezdődött voksolás részletes eredményeit megtalálja az oldalon és szavazni is lehet.

A magyar nép lovas hagyományai

A magyar nép lovas hagyományai

A magyar ember ló iránti szeretete több évszázados múltjában gyökerezik. Lovas nemzet a magyar - tartja a mondás. Így vélekedik erről a Világjáró magazin 2002. novemberi számában: mely nép fiait illetné jobban e jelző, mint minket, akik szittya lovakon száguldozva tartottuk rettegésben Európát, később pedig ló-utánpótlásának nagy részét adtuk? Amelyik nép huszáralakulataihoz egy lovassereg sem volt mérhető. Amely nemzet országában Kincsem, a csodakanca, vagy Imperial, a biztos nyertes mén született. Minket, akik -ősi hitvilágunk szerint- életünk elmúltával Szent Mihály lován távozunk a Mennybe.

A magyar népi építészet történetének korszakai

A magyar népi építészet történetének korszakai

'A magyar nép építő tevékenységének fejlődését talán úgy tudjuk leginkább áttekinteni, ha megkeressük azokat a korszakmeghatározó építészeti jegyeket, amelyek megjelenése vagy eltűnése a fordulat, a korszakváltás jelzője. Ezek a meghatározó elemek, vonások különböző történeti periódusokban szükségszerűen nem azonosak. Egy-egy korszakot más-más részlet jellemezhet: építőanyag, alaprajz, technika, igény, stílus, funkció, ízlés stb. Amint sikerült az egyes periódusok vázát kirajzolni a karakterisztikus elemek segítségével, úgy ezt követheti az egyes korszakok átfogó bemutatása.'

A magyar szürkemarha - hungaricum

A magyar szürkemarha - hungaricum

Noha régészeti és történeti adatokkal nem sikerült eddig bizonyítani, hogy pontosan mikor és miképpen nyerte el a magyar szürke fajta ma ismert küllemét, kétségtelen, hogy itt a Kárpát-medencében őseink tenyésztették ki sok száz évvel ezelőtt. Évszázadokon át lábon hajtották Nyugat Európába, eljutott Nürnbergig, Strassburgig és Velencébe is. Történelmi családjaink vagyonát gyarapította a marha kereskedelem, a tőzsérkedés. Kitűnő export húsmarhának számított ebben az időben ez a fajta. Feljegyezték, hogy a német városokban nem engedtek más húst mérni, amikor megérkeztek a magyar gulyák, hogy ne lehessen a jó minőséget hamisítani.

A mezőtúri fazekasság a szellemi örökségben

A mezőtúri fazekasság a szellemi örökségben

Magyarország 2006-ban csatlakozott UNESCO programjához, amely az épített és természeti Világörökség mintájára, jegyzékben gyűjti össze a tagállamok szellemi kulturális értékeit. Magyarországról először a mohácsi busójárás és a Népművészet Mestere cím került fel a nemzeti listára. Mezőtúr, a Túri Fazekas Múzeum kezdeményezésére, 2009 elején kezdeményezte a mezőtúri fazekasság, mint komplex, megőrzendő érték jelölését a listára. szakértő zsűri 2009 végén döntött úgy, hogy - a kunsági birkaételek karcagi hagyományai és a kalocsai élő hagyományok mellett a mezőtúri fazekasság is méltó arra, hogy a magyar nemzeti lista része legyen.

Hirdetés
A népi díszítőművészet történeti rétegei

A népi díszítőművészet történeti rétegei

Bár a magyar népi díszítőművészetnek alaposabban leginkább csak az utóbbi két évszázadát ismerjük, mégis meg lehet kísérelnünk, hogy annak történeti gyökereire is rámutassunk. Ezt azon az alapon tehetjük, hogy a népi díszítőművészet erősen konzervatív, és egy-egy elemet, formát hosszú évszázadokon keresztül megőrzött. Másrészt az ilyen jellegű vizsgálódást az is elősegíti, hogy az egyes nagy történeti, művészeti korszakok sok esetben áttételesen és évszázados késéssel érkeztek el a parasztsághoz.

A somogyi betyárvilág

A somogyi betyárvilág

A magyarországi betyárvilág a XIX. század első harmadában alakult ki, három fő területen: Somogyban, a Bakonyban és az Alföldön. A betyárok legtöbbje pásztor volt, vagy pásztor családból származott. Ennek érdekes magyarázata van. Abban az időben erős kasztrendszer uralkodott a családokon belük, pásztor csak pásztornak a fia lehetett, a kanásznak a fia csak kanász, a csikósé csak csikós - és így tovább.

A szilaj szürkemarha

A szilaj szürkemarha

A magyarságnak nemcsak mesésen gazdag történelmi múltja, évezredes kultúrája, példamutató hősei vannak, hanem egyedülálló néprajzi és természeti kincsei is. Ilyenek ősi és őshonos állatfajtáink: a ló, a szürkemarha, a rackajuh, a sertés, a tincses kecske, a parlagi lúd és számos apró állat. Most induló sorozatunkban ezeket s a magyar konyhában betöltött szerepüket szeretnénk közelebbről megismertetni. Reméljük, hogy olvasása közben ott érezhetik magukat a 'valaha babonás hitű, táltos hírű számadók, a hetyke bojtárfattyúk és a velük cimboráló betyárok között'.

AntikWeb.hu, antikvitás vadászterület.

AntikWeb.hu, antikvitás vadászterület.

AntikWeb.hu Régiségek Műtárgyak hirdetések! Antikweb.hu Töltsd fel az eladó régiségeid! Nemesfém. Kovácsoltvas bútor, Porcelán, Üveg, Kerámia Régi könyv, bélyeg. Numizmatika, Antik hangszer lámpa csillár. Régi bútorok. Fegyver, Szobor faragvány. Régi órák. Minden új regisztrálónak 1000Ft bónuszt irunk jóvá a számláján. Az összeg felhasználható hirdetések kiemeléséhez, vagy bannerek megjelenítéséhez.

Bakony és Balaton - helyi ízek

Bakony és Balaton - helyi ízek

A Bakony-Balaton térség gazdag természeti, történelmi és kulturális örökséggel, illetve egyéb emlékezetes attrakciókkal várja minden évszakban a pihenésre, feltöltődésre és tartalmas kalandozásra vágyó embereket. Missziója, hogy autentikus élményekkel segítsen az embereknek megújulni - felfedezni és megélni az élet csodáit. A Bakony és Balaton Térség Turisztikai Szervezet összegyűjtötte Önnek a térség szállás és program lehetőségeit, látnivalóit és érdekességeit, hogy megkönnyítse a tájékozódást. Legyen szó gasztronómiai, kulturális vagy vízparti élményekről, weboldalunkon biztosan megtalálja az Önnek legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.

Bakonyi Cifraszűr és Betyár Múzeum

Bakonyi Cifraszűr és Betyár Múzeum

Szeretettel várnak mindenkit, akit érdekel az ősi népművészet, egy kihalt szakma, a cifraszűr készítése. Betyár legendákat ismerhetünk meg a múzeumban, 1850-es viselős szűrt, ősi szerszámokat, magyaros öltözeteket. Szűrszabó mesteri vendéglátással. Belépőjegy nincs. Mozgáskorlátozottak is látogathatják.

Baranya Népművészete

Baranya Népművészete

A hímzés az alapanyagot, vásznat vagy bőrt díszítő eljárás, melynél tűvel fonalat, ritkábban fémszálat visznek az alapra. A hímzést a paraszti szóhasználat gyakran varrásnak nevezi és varrónak a művészi készségű hímzőt. A hímzés más díszítő eljárásokkal is társulhat: kiegészítheti a rátétet, vagy a szőtteshím. Vannak olyan átmeneti eljárások is, mint a szálbehúzás, mely tűvel készül, mint a hímzés, de a szálat a szövőszéken húzza be a vászon szálai közé készítője.

Bartók és a népzene

Bartók és a népzene

A századforduló domináns zenei célkitűzése a verbunkos muzsikában és a népdaloknak hitt, népies műdalokban gyökerező, sajátosan magyar zene létrehozása volt. A fiatal Bartók pályája szintén e magyaros műzene hatása alatt indult: ennek bizonysága, egyebek mellett, a kortársak által nagy lelkesedéssel fogadott Kossuth-szimfónia. Bartók azonban - Adyval egy időben - hamarosan felismerte, hogy a romantika világképe túlhaladott az új század küszöbén.

Tuti menü