Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hagyományok képes leírás - Hungaricum.tlap.hu
részletek »

Hagyományok - Hungaricum.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hungaricum.tlap.hu » Hagyományok
Keresés
Találatok száma - 5 db
Búsójárás Mohács - hungaricum

Búsójárás Mohács - hungaricum

Felvették a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO 2009. szeptember 28 és október 2-a között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntött a mai napon. A szellemi örökség reprezentatív listájára 77 elemet vettek föl az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban rendezett ülésen, egyebek mellett a Magyarország által felterjesztett Mohácsi busójárás című jelölést is.Az eredmény többek között az UNESCO honlapján is olvasható lesz, a busójárásról szóló rövid leírással együtt. A nemzetközi jegyzéken szereplő elemek kihirdetésével a szervezet célja felhívni a figyelmet a kulturális örökség szóban, tudásban, készségben vagy szokásokban élő elemeinek védelmére. Napjainkban a helyi és kis közösségek kultúrájának megőrzése és aktív megélése segítheti a közösségi identitás és a kulturális sokszínűség megerősödését.

Hagyományok Háza

Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapított. A Hagyományok Háza szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket, akik útmutatásért, vagy segítségért keresik fel intézményünket.

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókői Húsvéti Fesztivál

A szelíden hullámzó Palóc táj legszebb gyöngyszeme Hollókő, 1987 óta része a világörökségnek. A Cserhát ölelő karjai úgy védték meg a völgyben meghúzódó kis házakat a századok zord szelétől, hogy a falu megőrizhette eredeti varázsát. Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja Hollókő, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum, mely őrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit.

Jeles napok, hagyományok

Jeles napok, hagyományok

Portálunkon eseményekre, programlehetőségekre, programcsomagokra, látnivalókra, szolgáltatókra, programgazdákra, településekre, kistérségekre, megyékre, tájakra, régiókra kereshet. Ajánlatainkat a programnak helyet adó településen kívül megtalálja a szomszéd- és a vonzáskörzetbe tartozó településeknél is, illetve az adott tájegységnél, megyében és régióban is. A programokra találást Kereső segíti. A találatok számát szűkítésekkel lehet csökkenteni. A programajánlatokat nagy témakörökbe soroltuk. A nagy témakörökön belül kisebbek is segítik a programlehetőségek kiválasztását.

Magyar Sajtút Hálózat

Magyar Sajtút Hálózat

A KKASE - Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben kezdte kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját. Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt a látogatóknak, színesítve a térség turisztikai kínálatát. Bővülnek a sajtkészítők településein a szolgáltatások: az emberek megismerkedhetnek a mesterséggel, a sajtkészítők életmódjával, a tejelő állatokkal, a kultúrtájjal, hagyományos ételekkel, szokásokkal. A projekt közvetlen kedvezményezettje a látogató közönség, a turisták, továbbá azok a sajtkészítők, akik a figyelem fókuszába kerülnek. A komplex gasztro-turisztikai programcsomag az egészséges életmód és tudatos táplálkozás hívei, a slow food képviselői, a vidékjáró közösségek, az ínyencek számára is bővíti a lehetséges úti célok palettáját. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekes családok is ellátogassanak egy-egy Sajtútra. A Sajtút-állomásokon sajtkészítési bemutatókkal, vajköpüléssel, előadásokkal, játékos sajt-ismereti versenyekkel fogadjuk a látogatókat.

Tuti menü