Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Állatok képes leírás - Hungaricum.tlap.hu
részletek »

Állatok - Hungaricum.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hungaricum.tlap.hu » Állatok
Keresés
Találatok száma - 6 db
A komondor - hungaricum

A komondor - hungaricum

A komondor egyik legősibb is és legjellegzetesebb kutyafajtánk. A népvándorlás idején kerülhetett a Kárpát-medencébe, mint a csordák, nyájak védelmezője és kísérője. Nyelvemlékeinkben is már századokkal ezelőtt felbukkan.

A kuvasz

A kuvasz

A kuvasz minden kétséget kizáróan az egyik legrégebbi magyar pásztorkutyafajta. A népvándorlás során került a Kárpát-medence területére, így hazánkban őshonosnak tekinthető. Kuvaszhoz hasonló méretű őrző kutyák az erázsiai pusztákon több színváltozatban is előfordultak, bár a legtöbb kutató a fehér színű változatot tekinti a legősibb formának.

A magyar nép lovas hagyományai

A magyar nép lovas hagyományai

A magyar ember ló iránti szeretete több évszázados múltjában gyökerezik. Lovas nemzet a magyar - tartja a mondás. Így vélekedik erről a Világjáró magazin 2002. novemberi számában: mely nép fiait illetné jobban e jelző, mint minket, akik szittya lovakon száguldozva tartottuk rettegésben Európát, később pedig ló-utánpótlásának nagy részét adtuk? Amelyik nép huszáralakulataihoz egy lovassereg sem volt mérhető. Amely nemzet országában Kincsem, a csodakanca, vagy Imperial, a biztos nyertes mén született. Minket, akik -ősi hitvilágunk szerint- életünk elmúltával Szent Mihály lován távozunk a Mennybe.

A magyar szürkemarha - hungaricum

A magyar szürkemarha - hungaricum

Noha régészeti és történeti adatokkal nem sikerült eddig bizonyítani, hogy pontosan mikor és miképpen nyerte el a magyar szürke fajta ma ismert küllemét, kétségtelen, hogy itt a Kárpát-medencében őseink tenyésztették ki sok száz évvel ezelőtt. Évszázadokon át lábon hajtották Nyugat Európába, eljutott Nürnbergig, Strassburgig és Velencébe is. Történelmi családjaink vagyonát gyarapította a marha kereskedelem, a tőzsérkedés. Kitűnő export húsmarhának számított ebben az időben ez a fajta. Feljegyezték, hogy a német városokban nem engedtek más húst mérni, amikor megérkeztek a magyar gulyák, hogy ne lehessen a jó minőséget hamisítani.

A szilaj szürkemarha

A szilaj szürkemarha

A magyarságnak nemcsak mesésen gazdag történelmi múltja, évezredes kultúrája, példamutató hősei vannak, hanem egyedülálló néprajzi és természeti kincsei is. Ilyenek ősi és őshonos állatfajtáink: a ló, a szürkemarha, a rackajuh, a sertés, a tincses kecske, a parlagi lúd és számos apró állat. Most induló sorozatunkban ezeket s a magyar konyhában betöltött szerepüket szeretnénk közelebbről megismertetni. Reméljük, hogy olvasása közben ott érezhetik magukat a 'valaha babonás hitű, táltos hírű számadók, a hetyke bojtárfattyúk és a velük cimboráló betyárok között'.

Lovak

Lovak

A hazai lótenyésztés utóbbi 200 éves történetében a nagyüzemekhez kötődő minőségi lótenyésztő munka és a kisüzemi lótartás élesen elvált egymástól. A világhírű magyar ménesekből kiváló tenyészlovak, sőt ló fajták kerültek ki.

Tuti menü